Funkcionális és hormonális táplálkozási tanácsadás

A funkcionális/hormonális táplálkozás nem egy új, trendi irányzat. A funkcionális/hormonális táplálkozási tanácsadó probléma specifikusan foglalkozik egyes tünetcsoportokkal és azok kezelésével. Egy hosszú éveken, akár évtizedeken át tartó helytelen életforma (melyet ugyanakkor nagyon sokan nem éreznek helytelennek) olyan szervi és hormonális elváltozásokat, egyensúlytalanságokat képes okozni, amelyeket szimplán életmódváltással vagy optimálisnak vélt étkezéssel nem lehet rendbe hozni. Pl.: pajzsmirigyproblémák, fogamzásgátlás-stressz-helytelen táplálkozás-vegyszerek és kozmetikumok miatt kialakuló hormonális egyensúlytalanságok, mellékvese kifáradás, inzulinrezisztencia, emésztőrendszeri érintettség a felszívódási zavaroktól a refluxon, az ekcémán, a gyakori gombás fertőzéseken át a bélflóra érintettségig mind olyan gyakori és félrekezelt problémák, melyek felismerése és célzott kezelése nem csak a gyógyulást, de a teljes életminőség változást is fogja eredményezni.

beatrix10

Manapság már nagyon sok táplálkozási irányzat, vagy írhatnám, hogy diéta van. Kinek melyik tetszik, kinek melyik jön be. Egy viszont biztos, mégpedig az, hogy nem vagyunk egyformák. Erre szoktam azt mondani, hogyha mindenkinek ugyanaz lenne jó, akkor Claudia Schifferek és Brad Pittek szaladgálnának mindenhol. De ez sajnos nem így van. Az egyik ember halálra zabálja magát mégis alig 50 kg vaságyastól, a másik meg már ránéz a kajára és hízik 2 kg. Ezt nagyon nehéz elfogadni. Mint azt is, hogy az egyik ember a számára zsír és a fehérje, a másik számára pedig a szénhidrát a szervezet mozgató rugója. Biztos, hogy pont ellenkezőjét kívánja. Bonyolult rendszer ez, melyben az anyagcsere, az idegrendszer és a hormonrendszer komplex működése az aduász.Azt már nem is tagadhatjuk, hogy az életünkben egyre jobban előtérbe kerül a test formálása. Amiért tényleg képesek vagyunk bármit megtenni. A különböző diéták, kezdve a Ch csökkentett, az alacsony napi kalóriás, Atkins, stb., valamint a különböző csodapirulák „áldásos” hatását sajnos egy idő múlva már a saját bőrünkön érezzük. Ma már tényleg azt tapasztaljuk, hogy minden második embernek glutén érzékenysége, laktóz érzékenysége van, puffad, hol hasmenése, hol székrekedése van, hullik a haja, ebéd után pedig jelentkezik a kajakóma. Sokan nem gondolnak rá, hogy ezek a tünetek az emésztőrendszer segélykiáltásai.

A szervezetünk tünetekkel hívja fel a figyelmünket arra, hogy valami nem működik rendesen. És a legnagyobb baj, hogy sokszor nem értékeljük megfelelően ezeket a tüneteket, pl. húsundorra panaszkodván valaki vega lesz, pedig csak a gyomorműködését kellene megvizsgálni, vagy a napi szintű hasmenés nem a gluténtól, laktóztól van, hanem a bélrendszer gyulladásos állapota miatt. lyenkor érdemes elgondolkodni azon, mennyire jó az emésztésünk! Persze a legtöbbünk ezeknek a tüneteknek az enyhítésére, vagy megszüntetésére egyből gyógyszereket kezd el szedni. Mert ez valahogy belénk vésődött.

Ugyanakkor ezzel semmi mást nem csinálunk, mint a tünetet szüntetjük meg, miközben az ok még továbbra is ott marad. Így van ez az emésztőrendszer és a hormonrendszer esetében is. Pajzsmirigy alulműködésben például egyből hormonpótlást ír elő az egészségügyi rendszer. Ezzel viszont mást nem érnek el, minthogy a pajzsmirigy jól beint, hiszen miért is dolgozna feleslegesen a hormonképzéssel, ha tálcán nyújtják a pajzsmirigyhormonokat. Az alulműködés oka ellenben felderítetlen marad. Nekem a versenyfelkészülés során az akkori edzőm által felállított sablondiéta okozott pajzsmirigy alulműködést. A diéta kezdetét követő egy hónap múlva már jelzett a testem hajhullással, csak akkor azt gondoltam, jön az ősz, kicsit jobban hullik a hajam. Oh, ha már akkor tudtam volna, hogy a táplálkozás mennyire befolyásolja a szervezetünket…

Mostanra elmondhatom, hogy saját bőrömön tapasztaltam meg milyen egyensúlytalanságokat is okoz az emberi szervezetben az olykor egészségesnek hitt táplálkozás. Te légy preventív! Ne várj, cselekedj! Segítek!